Prvú etapu obnovy poškodeného úseku cesty plánujú ukončiť v júni 2012

02.12.2011 Humenné

Vyšný Hrušov 2. decembra (TASR) - Práce na rekonštrukcii časti úseku cesty pred obcou Vyšný Hrušov (okres Humenné), ktorý poškodili minuloročné povodne, pokračujú aj v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.
K zosuvu cesty III/5592 došlo ešte v máji 2010. \"V celom úseku pred obcou Vyšný Hrušov, dlhom približne 900 metrov, vyhlásil krízový štáb Obvodného úradu v Humennom 7. júna 2010 havarijný stav,\" objasnila Fitzeková.
Podľa jej slov je obnova poškodenej cesty medzi obcami rozdelená na viaceré fázy. Prvá etapa rekonštrukcie potrvá do júna 2012 a prebiehajúce práce realizuje PSK z finančných prostriedkov od Úradu vlády SR. Náklady momentálne realizovanej stavby predstavujú vrátane DPH vyše 790.000 eur.
\"Druhú etapu dokončenia zosuvu plánujeme realizovať z finančných prostriedkov Regionálneho operačného programu, opatrenie 5.1. Termín ukončenia závisí od vyhlásenia tretej výzvy,\" doplnila Fitzeková.
Obnova poškodenej cesty v rámci prvej etapy odštartovala podľa jej slov 13. septembra 2011 prácou geodetov. Neskôr došlo k odstráneniu prekážajúcich drevín, časti krytu vozovky a demontáži zvodidiel.
Ako ďalej uviedla, stavebné práce, ktoré prebiehajú v týchto dňoch, sú zamerané na výstavbu troch oporných múrov. Súčasťou stavby je zároveň ich betonáž, ako aj vŕtanie a injektáž potrebného počtu mikropilotov. V jarných mesiacoch dôjde následne k odvodneniu, závozu a zhutneniu podkladových vrstiev vozovky pri dokončených oporných múroch, na ktoré dobetónujú rímsy a osadia cestné zvodidlá.
\"V prvej etape obnovy cesty III/559002 sa zrekonštruuje päť úsekov v celkovej dĺžke 340 metrov,\" konkretizovala Fitzeková. Dopravu pred Vyšným Hrušovom bude podľa jej slov naďalej, až do úplného ukončenia stavby, riadiť svetelná signalizácia.
 

Vyberte región